Sunday, July 25, 2010

Presenting: Sarajevo Film Festival!


Tek što sam se vratila sa Hvara, samo sam nastavila istim tempom u svom gradu, na događaju koji obilježava svaku godinu i koji se željno iščekuje. Da, riječ je o Sarajevo Film Festivalu, najpoznatijem festivalu te vrste u cijeloj regiji. 


Ove godine se održava od 23. do 31. jula, i cijeli grad se u tim danima pretvori u nešto zaista posebno. Zamislite samo na stotine turista iz različitih zemalja, ne samo Evrope, nego i širom svijeta. Ulice su prepune od ranog jutra, a kulminacija svakako nastupi naveče poslije filmskih projekcija kada se more ljudi preseli u kafiće i klubove, i ulice postanu totalno neprohodne. 


Ove godine SFF se održava šesnaesti put po redu, a počeo je davne 1995. godine nakon četverogodišnje opsade Sarajeva, sa ciljem da se održi kosmopolitski duh grada, te da se obnovi civilni život. Tokom tih proteklih šesnaest godina, SFF je prerastao u glavno sjecište za mnoge autore, producente i sve ostale filmske profesionalce iz regije i svijeta.


Osim mnoštva filmova, Talent Campus-a i brojnih drugih programa koje SFF nudi, ja se posebno veselim gradskoj špici, izlascima i provodu do ranih jutarnjih sati, kao i koncertima u sklopu Heineken Music Stage-a, koji svage godine prati Festival.
Ukoliko imate želju da dođete u Sarajevo, moj savjet je da obavezno izaberete vrijeme dok traje SFF, i  dobar provod je zagarantovan!


1 comment:

  1. I love Sarajevo! One day, I'll come again! :)Greetings from Istanbul..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...