Monday, July 5, 2010

Classic: Little Black Dress


Nema žene koja u njoj ne izgleda savršeno, i svaka ima svoju najdražu. Savršen je lijek za sve dane kada nam se pored punog ormara čini da nemamo šta obući. Ali, i nju je morao neko izmisliti, zar ne ?

Sve je počelo 1920-ih, kada se svijet nakon šoka Prvog svjetskog rata promijenio u ekonomskom, društvenom i psihološkom smislu. Ovaj period ljudske povijesti slavio je slobodu i obilje. Žene su dobile pravo glasa i pravo na polaganje vozačkog ispita. Svijet je bio pun novih mogućnosti za žene toga doba, ali odjeća koja ih je sputavala tražila je nužne promjene: cipele su dobile remenčić oko gležnja, kose i suknje su bivale sve kraće. Ženske noge, dekolte i ruke nisu se više smatrali sramotnima. Upravo u tim godinama, modna revolucionarka, Gabrielle „Coco" Chanel je upisala svoje ime u modnu historiju. Chanel je malu crnu haljinu prvi put predstavila 1926. Jednostavna i sexy, iako u boji koja se dotad nosila samo za vrijeme žalosti, ta haljina bez rukava, dužine malo iznad koljena bila je majka svih malih crnih haljina koje danas nosimo. Stil Coco Chanel činio je bazu za žensku modu dvadesetog stoljeća, a koliko je revolucionarna mala crna haljina bila, svjedoči činjenica da ju je Vogue proglasio „modnim Fordom T". Iako uvijek ista, ova haljina može biti interpretirana na tisućuhiljadu načina, ovisno kako se kombinuje.

Od tog dana, vjerovatno se nije dogodila ni jedna modna kolekcija u kojoj nije postojala barem jedna mala crna haljina. Jednostavna u svojoj osnovi, ona je izazov svakom dizajneru koji je mora transformirati na svoj vlastiti način, ali ujedno i zadržati tri bitne značajke- multifunkcionalnost, minimalizam i jednostavnost. Za ženu mala crna haljina čini isto što odijelo čini za muškarca- ona je temelj svakog ormara i dobrog stila. 


Obilježila je velik broj filmova i događaja koji su se dogodili u dvadesetom stoljeću. Ko može zaboraviti scenu u „Doručku kod Tiffany-a" kada Holly Golightly nakon noćnog izlaska, obučena u malu crnu haljinu i bisere zuri u izlog? Upravo ta haljina je vjerojatno najpoznatija mala crna haljina svih vremena. Dizajnirao ju je Givenchy, a 2006. je prodana za nevjerovatnih 467, 000 funti na aukciji u Christie's. Lady Diana je upravo u maloj crnoj haljini stoički podnijela priznanje Princa Charlesa da ima ljubavnicu. Nosila ju je Edith Piaf na većini svojih koncerata, kao i Monica Lewinsky dok se „družila" s predsjednikom Clintonom. Seks i grad, najtrendy serija ikad, odala je svojevrsni hommage ovom kultnom odjevnom predmetu na način da su glavne protagonistice, na kutijama DVD-a, odjevene u različite tipove male crne haljine, od kojih svaka odgovara karakteru jedne junakinje iz serije. Novi početak za SAD-a ove godine je obilježen izborom Baracka Obame, prvog afroameričkog predsjednika, dok je prvi službeni portret njegove supruge Michelle obilježen ovacijama zbog modnog odabira- male crne haljine bez rukava i niske bisera. 


Mala crna haljina nije nužno skupa, niti odgovara samo jednom tipu žena. Ona svaku ženu odijeva savršeno, jer se razvila skupa s vremenom. Nesvjesna koliku uslugu je učinila ženama diljem svijeta i koliki utjecaj će imati nahistoriju  mode, Coco Chanel je jednom rekla: „Sve što želim jest da me kopiraju. To je najveći dokaz uspjeha" Da je živa, vjerojatno bi bila zadovoljna činjenicom da malu crnu haljinu možete kupiti uvijek i svugdje, ali kao što je i sama rekla „Moda je prolazna. Stil je vječan". I dobro je da je tako.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...