Friday, July 9, 2010

More Than A Bag: Birkin!



'Ona' više odavno nije samo torba - to je čuvena Birkin! Prerasla je samo modni detalj svake stylish žene, i postala statusni simbol i dokaz finansijske moći. Birkin bag je savršena za svako godišnje doba i u svakoj kombinaciji. To je najpoznatija torba francuske modne kuće Hermes, koja ne samo da konstantno drži cijenu, već konstantno raste i postaje popularnija s vremenom. Mnogima je nedostižna, i upravo zato je najpoželjnija ženska torba svih vremena.

Urbana legenda o Birkin bag je počela 1984. godine u avionu na relaciji Paris - London, u kojem je direktor modne kuće Hermes, Jean Luis Dumas, ugledao glumicu Jane Birkin. Skupljala je papire koji su se rauli iz male Hermes torbice, te se požalila gospodinu kako nigdje ne može pronaći torbu kakvu želi. Nekoliko sedmica kasnije, na kućnu adresu stigla joj je torba iz snova sa malom torbicom zašivenom na poleđini veće torbe. Ostalo je ušlo u historiju.



Cijena za osnovni model i bez poreza je oko 7.500,00 američkih dolara. O njenoj popularnosti govori i lista čekanja od dvije godine. Ali svaka žena opsjednuta modom će potvrditi kako se čekanje isplati. Ova torba izrađuje se ručno, za što je potrebno oko 48 sati rada. Najluksuzniji model je izrađen od kože morskog krokodila, ali mnogo češće su pravljene od goveđe, nojeve ili kože reptila. Boja unutrašnjosti torbe uvijek odgovara vanjskoj boji. Ključevi i katanci na svakoj torbi su drugačije numerisani. Stalni klijenti imaju privilegiju na specijalne narudžbe, ali čak i oni za ostvarenje svojih želja moraju ponekad čekati i do šest godina.

Osim mnogih zvjezda koje je odavno posjeduju, poput Victorie Beckham, Carle Bruni, Katie Holmes, Kate Moss, Sarah Jessice Parker i drugih, Birkin bag priželjkuje i svaka druga žena na planeti. O njoj se govorilo u pjesmama, filmovima, magazinima i serijama. Sjetimo se samo Samanthe, koja je u seriji Sex i grad jednom prilikom izjavila: 'It's not a bag, it's a f...... Birkin!' I bila je u pravu!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...