Wednesday, September 29, 2010

Black & White



Još jedan 'skandal' na pomolu u svijetu printanih medija, ali ja nisam uopšte zato odlučila napraviti ovaj post, nego jer mi se fotografije zaista jako jako dopadaju. Riječ je o editorialu novog broja magazina Numero, i ne bi bilo ništa čudno da se u njemu ne pojavljuje mlada Francuskinja, ni manje ni više nego plavuša Constance Jablonski  u ulozi glam&retro crnkinje.
I nije ovo prvi skandal kojeg nazivaju rasističkim, a koji se pojavio u svijetu mode u posljednjih nekoliko godina. Jedan se desio nedavno, kad je uredništvo Elle-a optuženo da su na naslovnici oktobarskog izdanja posvijetlili ten glumici Gabourney Sidibe.
Bez obzira što ovakve 'situacije' dobiju na glasu čisto iz komercijalnih razloga, radi bolje prodaje i sl., ipak bi se moglo diskutovati o statusu 'crnih' i 'bijelih' modela.
Da se vratimo, po mom mišljenju editorial je divan, retro i hippie u isto vrijeme. Da li je sasvim slučajno za fotografije izabrana bjelkinja, i to u moru tamnoputih manekenki...Mišljenja su podijeljena!








1 comment:

  1. I meni se svidjaju slike, a rasizam mi je odavno dosadan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...