Saturday, June 26, 2010

Style up: Mornarske prugice
















Nakon što ih je proslavila legendarna Coco, mornarske majice oduševljavaju nas gotovo jedno stoljeće, a ove sezone dosegle su vrh svoje popularnosti!
Prugasta mornarska majica kao da je oduvijek bila smišljena da se istaknete dok je nosite – smatrajući da će upadljive plave i bijele pruge olakšati pronalaženje onih koji padnu u more, francuska mornarica učinila ju je dijelom nacionalne uniforme davne 1858. godine. Majice su bile izrađene od finog pletenog pamuka, s funkcijom da štite mornare od jakog vjetra. Pravi naziv za prugastu mornarsku majicu je bretonska, prema francuskoj pokrajini Bretagni, gdje je i nastala.
Tamno plave horizontalno položene prugice popularizirala je 1920-ih godina Coco Chanel, a ako je suditi po filmu Coco Avant Chanel, inspiraciju je pronašla gledajući ribare na obali mora. Otada, gotovo cijelo jedno stoljeće, mornarske prugice ne silaze s modnih pista i ulica, a ove sezone dosegnule su apsolutni vrh u varijacijama na temu.

Najbolje verzije u našim shop-ovima dodaju širi spektar boja, poput crvene i crne, a poprečne linije premjestile su se i na suknje, pantalone, jaknice, torbe, cipele... U Zarinoj novoj kolekciji mogu se naći 'osvježeni' modeli s dodacima poput vrpca, mašnica i printova, ali i klasična pamučna majica kratkih rukava ili ljetna haljina. Ove sezone novost su i zanimljivi mornarski sakoići, u Zarinom asortimanu, a sličan model možete pronaći i u Mangu. Pokoji zanimljiv komad pogledajte online na net-a-porteru, a kao jedan od upečatljivijih svakako su Chloè platforme s nautičkim detaljima.

Filmska povijest pravi je dokaz da svaka Francuskinja (ili Francuz) koji drži do sebe mora imati jedan ovakav primjerak u ormaru, a trend se poput virusa ubrzo proširio i na druge nacionalnosti. Nakon legendarne Coco, prugice je prihvatila nezaboravna Jean Seberg u filmskom klasiku Do posljednjeg daha (1960.), Brigitte Bardot u raznim svakodnevnim kombinacijama, baš kao i Audrey Hepburn. Da stvar bude zanimljivija, popis se nastavlja i s muškarcima – Jean Paul Gaultier gotovo da se i ne skida iz nje, a u prugice redovito oblači i svoje modele, dok joj je veliki Pablo Picasso dao crte vječnosti i na slikarskom platnu.
Da se povijest (ovoga puta modna) ponavlja, pokazuje i Karl Lagerfeld koji je prošle godine za sezonu 2010. najavio mornarske prugice svojom Cruise Collection, predstavljenom u dramatikom nabijenom ambijentu Venecije. Time je odao počast kultnoj Coco i skrenuo nam pozornost na detalje na svojim modelima kao što su pozlaćeni dugmići uz glomazan nakit i šešire širokog oboda.
Sea FriendsFashion Trends & Styles - Polyvore

Sea Friends by Minni on Polyvore.com


I na kraju, jedno je sigurno - mornarski uzorak jedan je od najvećih trendova ovoga proljeća i ljeta, a prugaste majice dokazale su još jednom svoj status klasika koji utjelovljuje francuski chic i baca na koljena onaj stari mit da poprečne pruge vizualno debljaju i ne stoje dobro. Kada ih nosite sa stilom i stavom, ništa ne stoji tako dobro.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...