Monday, June 28, 2010

More than style: Pin-Up Girls

Iza riječi 'pin-up' ne krije se samo lik ženskog modela. Pin-up djevojke bile su i ostale muze u svijetu umjetnosti i mode.
Kraljica Hollywood-a i sex simbol prošlosti Marilyn Monroe bila je jedna od najpoznatijih. Ali, prva pin-up djevojka je Betty Grable - maskota američkih trupa tokom Drugog svjetskog rata.

Dakle, sve je počelo za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su američki vojnici koji su se nalazili daleko od svojih kuća trebali motivaciju da sa osmijehom dočekaju novi dan. Mediji su se za to pobrinuli stavljajući u svoje časopise i na postere pin-up djevojke u svom punom anatomskom obliku i uskoj odjeći. Moglo bi se reću da je to i početak medijske masovne produkcije fotomodela. Ali, vojnici nisu ostajali samo na komadu papira, slike svojih miljenica oslikavali su airbrush-om po jaknama i avionima. Pin-up djevojke bile su tada isto što i Playbojeve zečice danas. Inspirisale su mnoge fotografe, ilustratore i modne dizajnere tokom posljednjih 60-ak godina ( Dan Gibson, Albert Vargas, George Petty, Art Frahm ).

U pedesetim i šezdesetim godinama ovog stoljeća ne samo da je odjeća bila sexy, već su i tijela tadašnjih modela imala atribute zdravog izgleda, a odjeća koja se tada nosila na njima je izgledala nevjerovatno.
Povratak pin-up djevojaka udarac je medijima o ideologiji mršavog modela kao savršenoj ženi. Svako tijelo žudi za ženstvenijom odjećom, jer je diktat modnih gurua uskim trapericama uništio haljine i visoke pete. Iako ga danas nose mršavice, posebno u Americi i Njemačkoj, čini se da ovaj trend doživljava svoj povratak u svijetu. Pin-up odjeća je nosiva, nesputana i reprezentativna.

Pin-up djevojke i danas su aktuelne i uvijek atraktivne, razlika je što ih sada, umjesto u 'crno-bijelim' filmovima, gledamo u punom koloritu. Jedan od najpoznatijih pin-up modela današnjice je zasigurno Dita Von Tiese.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...