Thursday, July 14, 2011

Vodič kroz Sarajevo ( za vrijeme SFF-a )


Ukoliko živite u regionu, nije se moglo desiti da ne čujete bar nešto malo o Sarajevo Film Festivalu. Nemam baš namjeru da vam prepričavam historiju, kako je sve to počelo. Ali reći ću vam jedno - ja sam jedna od onih koja namješta svoj godišnji odmor prema ovom događaju, jer n-e s-m-i-j-e s-e d-e-s-i-t-i da budem van grada dok traje Fest! Ovo je vrijeme kada grad živi punim plućima. I kada se ostaje na ulici, da, bukvalno na ulici, do ranih jutarnjih sati, a ostane dovoljno elana da se nekako preživi radni dan. Pa onda naveče opet u provod. 
Za sve vas koji biste došli, a bojite se da se nećete snaći - nema nikakvih problema. Sve je jednostavnije nego što mislite - samo pratite gužvu. Centralno mjesto SFF-a je Narodno pozorište. I kad njega nađete - našli ste bukvalno i sve ostalo. Jer ulice i kafići ispred se počnu puniti poslije završetka večernjih projekcija. I niko ne mari za to hoće li dobiti mjesto u kafiću ili u bašti ispred - svi su na ulici, a automobili nemaju nikakvu šansu da prođu. Ne vrijedi se truditi da dozovete konobara, za piće će se pobrinuti lokalna prodavnica.
A ako vam se ne svidi ispred Pozorišta, nastavite pravo ulicom i obiđite kafiće redom - Opera, Mash na spratu sa kojeg malo bolje možete vidjeti šta se dešava na ulici, a onda Cheers i City pub, pa sve do Haciende i Bagdada....Svako mjesto je priča za sebe u ovo doba, i svaka ulica ispred kafića je druga priča za sebe. Ono što zasigurno znam je da nikome ne može biti dosadno u Sarajevu, sve dok traje Festival.

Cijela priča oko filma radi super provoda padne u drugi plan. Ali svake godine se potrudim da pogledam bar po 2-3 projekcije. Ove godine, na drugu veče, u subotu 23. jula, svjetsku premijeru će imati film "Orkestar" Pjera Žalice. Riječ je o ostvarenju koje dokumentira 25-godišnju karijeru Saše Lošića i sarajevske grupe “Plavi orkestar“. Njega ću svakako pogledati.

Kompletan program Festivala možete pogledati ovdje.

SFF u brojkama

Ovogodišnji 17. Sarajevo Film Festival trajat će od 22-30 jula 2011. godine. Donijet će 205 igranih, dokumentarnih, kratkih i animiranih filmova. Od toga će biti 6 regionalnih, 2 međunarodne i 2 svjetske premijere. U 9 festivalskih dana u Open Air programu će biti prikazano 10 filmova. U prosjeku svake godine Festival je domaćin za oko 1500 gostiju iz svijeta filma, a oko 700 novinara dobije posebne propusnice kako bi izvještavali za sve dane festivala.

Ovdje ne računamo sve turiste koji dođu kako radi filmske umjetnosti, tako i radi odličnog provoda. Dolazili su slavni, Mickey Rourke, Gillian Anderson, John Malkovich, Mike Leigh, Steve Buschemi, Morgan Freeman, Bono Vox, te mnoge regionalne zvijezde. Sjećam se da su muški poludjeli za Marijom Karan, a ja posebno moram istaći Miru Furlan koja se prošle godine pojavila u divnoj haljini, u, kako ja to zovem, 'Gucci bojama'. Haljina je kreacija Envy Room-a, pa bi se dalo diskutovati ko je prvi uveo color blocking na velika vrata :)

Šta je novo ove godine ?

Novina ove godine je da ćemo poslije cjelonoćnog derneka moći svratiti u Mek na hamburgerčić :) Da, cijeli region bruji o tome kako Sarajevo dobiva svoj prvi McDonalds. Kao da je zaista važno.
Što se tiče samih projekcija, jedna od njih je prikazivanje tri filma u 3D tehnologiji u dvorani Mirza Delibašić.
Novost je i da je sve teže doći do ulaznica za bilo šta, film ili koncert, svejedno je. Što mi je krivo, ali s druge strane i drago jer SFF sve više poprima obilježja nečeg zaista veeelikog.
Filmovi će biti prikazivani u Narodnom pozorištu, kinu Meeting Point, multipleksu Cinema City, KSC Skenderija, Ljetnom kinu !hej, Ljetnom kinu Vatrogasac, Ljetnom kinu Novi Grad, a tu je i poseban štimung koji obećavaju Laško Summer Nights.
Laško pivo je ove godine ekskluzivni sponzor, te će imati svoje posebne noći u sklopu festivala. Održavat će se u bašti Zemaljskog muzeja i obećavaju dosta zabave.
Ako niste baš nimalo zainteresovani za ovo što sam navela, ima još - Heineken Music Stage 2011, koji će pratiti sve dane Festivala, a održat će se u Domu mladih Skenderija. Ove godine će nastupiti Crvena Jabuka, Bajaga, Prljavo Kazalište, Aleksandra Radović, Nina Badrić, i mnogi drugi.
Pa eto dragi moji, da znate da ste dobrodošli u svako doba, a u vrijeme Festivala naročito :)



 'Centralno mjesto' SFF-a - Narodno pozorište u Sarajevu




 Open Air Cinema

 Prijem u rezidenciji Konak

Mira Furlan u kreaciji Envy Room-a

1 comment:

  1. Već drugu godinu obećavam svojim dragim prijateljima iz SA kako ću da dođem na SFF..ali nikako, uvijek se nekako moj godišnji preklopi sa festivalom ...još kako SA vole da kažu da tad grad živi bukvalno 24h i da je pun dešavanja...prelijepo si sve opisala...šta reći nego moja topla preporuka a ja se nadam da ću tu atmosferu i da doživim!
    Odličan post draga..ljubac!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...