Friday, May 25, 2012

Slatka priča: Pavlova


Torta Pavlova je poslastica od bjelanjaka umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svježim voćem. Vjeruje se da je prvi put napravljena u čast ruske balerine Anne Pavlove, tokom '20.-ih godina prošlog vijeka.


Anna Pavlova, slavna ruska balerina, rođena je u St. Petersburgu 1881., a umrla 1931. godine u Hagu. Školu klasičnog baleta završila je u Carskoj baletskoj školi u rodnom gradu. Kao jako talentovana, odmah je dobila angažman u Marijinskom pozorištu ( Mariinsky Theatre ). Postala je primabalerina 1906. godine, nakon odigrane uloge u Giselle. Već na početku karijere igrala je velike uloge, a posebno su upamćene one u kojima joj je partner bio slavni Vaslav Nijinsky.
Anna se 1909. godine u Parizu pridružila čuvenoj baletskoj trupi Ballets Russes Sergei Diaghilev-a. Dvije godine kasnije osnovala je u Londonu trupu s kojom je gostovala po cijelom svijetu.


Što se tiče ove poslastice, Australija i Novi Zeland se već gotovo sto godina bore oko prevlasti nad njom. Čini se, ipak, da je veća vjerovatnoća da je torta Pavlova prvi put napravljena na Novom Zelandu.
Keith Money, jedan od biografa čuvene balerine, napisao je da je glavni kuhar hotela u Wellingtonu na Novom Zelandu, prvi put napravio ovu tortu kada je balerina 1926. godine tu bila u posjeti za vrijeme turneje.

 

Profesorica Helen Lich, kulinarski antropolog sa Novog Zelanda, uspjela je da sakupi čak 667 sličnih recepata torte Pavlova. U knjizi 'Priča o Pavlovoj: komad novozelandske kulinarske historije', tvrdi da australijski recept potiče iz 1935., a novozelandski iz 1929. godine. Danas je ova poslastica omiljena širom svijeta. Evo osnovnog recepta:


Kore: 5 bjelanjaka, 220 gr šećera, pola čajne kašike vanilin ekstrakta, 1 čajna kašika bijelog octa;
Fil: 600 ml vrhnja za šlag, 2 šlag fixa, voće po želji i bademi u listićima za posipanje.

Izmiksati bjelanjke dok se ne dobije čvrst snijeg, zatim postepeno dodavati šećer, vaniliju i ocat. Miksati dok smjesa ne postane jednolična.

Podijeliti smjesu na tri kruga, namazati na papir za pečenje i jedan po jedan sušiti u rerni 60 minuta na 140 stepeni.
Nakon 60 minuta, ugasiti rernu i svaku koru ostaviti da se još malo suši.
Kada se kore ohlade, ravnomjerno mazati kremu i slagati voće po želji. Tako poredati sva tri sloja. Po vrhu posuti bademe i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.

Danas postoji mnogo varijacija na temu, možete raditi Pavlovu kao male okrugle kolačiće ili čak kockastu ako vam je tako lakše ispeći kore. Probajte, eksperimentišite i svakako javite rezultate :)

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...