Saturday, May 26, 2012

Putopis: Pariz, III dio

 La Tour Eiffel

Dan broj dva :) Bio je 1. maj, pa smo krenuli u obilazak sa idejom da će sve biti zatvoreno. Međutim, u ovo doba godine Pariz doslovno vrvi od turista iz cijelog svijeta, pa su svi ugostiteljski objekti u gradu bili otvoreni. Računajte da je Louvre zatvoren, ne zbog praznika, nego zbog toga što inače utorkom ne radi :) Tako se namjestilo.

École Militaire

Da ne bismo gubili vrijeme, odvezli smo se metro-om direktno na Champ De Mars. Sve i da nekim čudom propustite putokaz ili natpis da je Ajfel u blizini, rijeku turista sigurno nećete :) Malo upozorenje: odmah na stanici je jako puno 'švercera' metalnim privjescima Tornja u svim mogućim i nemogućim veličinama. Rade u paru i dobro obraćaju pažnju gdje ostavljate svoj novčanik i koliko novca u njemu ima. Previše je primamljivo sve što se ima vidjeti u Parizu, ali na svakom ćošku u gradu je upozorenje da pazite na svoje stvari.
Dan je bio idealan, sunčan i lijep. Toranj je impresivan i nisam očekivala da je baš toliko velik. A u podnožju na sve četiri platforme su kilometarski redovi. Ne znam ni kako smo odlučili da taj dan nećemo da se penjemo. Prošetali smo sve od Trocadera i Palais De Chaillot s jedne strane, do École Militaire s druge strane Ajfela. I napravili bezbroj fotografija, logično. 
Sunčan dan i nekih 20 stepeni Celzijusa su taj dan bili dovoljni da bezbroj turista i domaćih legne ili sjedne na travu kod École Militaire, i da uživaju u neradnom danu. A to je još jedna stvar koja me impresionirala u Parizu: niko nigdje ne žuri, parkovi su ogromni i uvijek puni. Učinilo mi se da ljudi svoje slobodno vrijeme provode isključivo sjedeći u zelenilu. 


 Arc De TriompheKojom god ulicom krenete od Tornja prema Trocaderu i dalje, stići ćete do Arc De Triomphe. Svaka od njih je lijepa na svoj način i vodi do savršenog kruga oko Kapije. Na karti izgleda blizu, ali nahodali smo se :) A samo na nekoliko minuta prije nego ćemo ugledati Arc, uletila sam u neki Supermarché u blizini, sa namjerom da kupim nešto za piće. I gle otkrovenja: u jednom odjeljku unutra sam sasvim slučajno naišla na Pierre Hermé macarons! Da odmah kažem da jedan komad ovdje košta 1,90 eura. Priuštila sam sebi samo dva, ubjeđujući se unaprijed da je cijela ta priča oko francuskih makarona prenapuhana. Ali uvjeravam vas da je to jedna od najljepših slastica koju sam pojela! Bar ovi, Pierre Hermé, dok se oni iz pariškog McDonaldsa ne mogu mjeriti s njima. Izabrala sam okus pistacije sa višnjom, i drugi sa ružom i vanilijom. Stvarno su to božanstveni mali kolačići! Ladurée sam propustila da probam, mada sam vidjela nekoliko njihovih prodavnica. U svakoj su bili beskonačno dugi redovi. 
I nakon kraćeg zadržavanja kod Arc De Triomphe, bio nam je potreban odmor. Degustirala sam svoje makarončiće u jednom od parkova u Avenue des Champs-Élysées. U tom trenu nismo ni sanjali koliko ćemo još kilometara preći pješke u istom danu :) 


Ladurée prodavnica na Champs-Élysées-u, i moji Pierre Hermé macarons :)Nastavili smo duž cijele Avenije do Place De La Concorde. Sa Obeliskom iz Luxora u centralnom dijelu, dvije fontane i hotelima sa najboljim pogledom u gradu, ovaj trg je stvarno impresivan. A onda možete da birate kuda ćete dalje: ili predivnim vrtovima Tuileries, ili drugom stranom kroz Rue De Rivoli ( meni jednu od najdražih ). Oba puta dovešće vas do Louvre-a. Opet napominjem da će šetnja biti duga :) Ovom dijelu grada smo se vraćali više puta u narednim danima.

 Obélisque de Louxor

 Pogled na La Tour Eiffel i Pont Alexandre III

Musée d'Orsay

Koliko se sjećam, kod Muzeja smo završili dan. Trebalo bi još pet postova da opišem sve što smo vidjeli usput, i gdje smo sve stali.
Već je bilo kasno, a Louvre je bio zatvoren. Za obilazak smo iskoristili idući dan. I ne lažu kada kažu da nije dovoljan samo jedan dan da se pregleda cijela unutrašnjost muzeja. O detaljima u idućem postu :)

 Musée du Louvre

 Carrousel du Louvre

Jedna od dvije replike Kipa slobode u Parizu


Photos: private archive


4 comments:

  1. Paris is always a good idea!:P Kisses my friend!:*

    ReplyDelete
  2. Uzivala... :) Jedva cekam nastavak... Ozivjela si mi ponovo Pariz u uspomenama i tako ponovo zelim da ga posjetim. Tacno je onakav kakvim si ga opisala... Divan! Moj grad snova kome cu se opet iznova vracati... :)))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...