Sunday, November 21, 2010

Sweet Sunday

 

...Ili podrška samoj sebi da pokušam napraviti francuske makarončiće!

Opet jedno priznanje na početku - na ove slatke kolačiće podsjetio me post jedne blogerke, koja na njenu sreću ima pristup Ladurée shop-u, uz Pierre Hermé-a jednog od vodećeg proizvođača Macarons-a, tih tako slatkih francuskih slatkiša. I to me navelo da im čekiram stranicu i poludim još više.
Ukratko: kažu da je nastanak Ladurée lanca slastičarni usko vezan za pariške čajdžinice, ili da to zvuči malo više fancy - tea salons. Sve je počelo davne 1862. godine, kada je Louis Ernest Ladurée otvorio prvu pekaru/slastičarnu u pariškoj 16 rue Royale. Ostalo je historija! Prodavnica je izgorila u požaru 1871. godine, ali je do 1930. godine obnovljena i doživjela pravi bum, kada je Ernestov unuk, Pierre Desfontaines, smislio ideju o double-decker kolačiću sa kremom u sredini. Uskoro je to postao top produkt, pored svih ostalih slastica koje oni nude, i smatra se da sada prodaju oko 15 hiljada makarona dnevno! Domišljati unuk je otvorio i prvi čajni salon u kojem su se okupljale samo dame, jer je kafa u to doba bila rezervisana isključivo za gospodu.
Danas Ladurée ima svoje prodavnice, osim Pariza, u Londonu, Ženevi, Monaku, Milanu ( je li vam sad jasno o kojoj blogerki govorim ? ), ali i u dalekom Tokiju...
Ostavljam vas da uživate u slikama, a ja ću idućih dana pokušati da eksperimentišem malo i napravim svoje :)











9 comments:

  1. Evo je...Hahahaha. Pa stvarno.... Moracemo se ti i ja naci na nekom chat-u da ti iznesem i 'ostatak' svog misljenja. Dopusticu te i da me napadas, obecavam! :)

    ReplyDelete
  2. hahah obavezno :)
    dodaj me na FB, ako ga imash
    ja sam na blog stavila ime&prezime
    ne krijem se vishe ::))

    ReplyDelete
  3. ah mislim da bi to bio pravi pothvat to napravit... good luck ak se upustiš u to:)
    ja ipak nemam hrabrosti, tako da ću vjerojatno prije Božića navratiti do slastičarnice Vanilla (jedine u Hrvatskoj koja ima originalne macaronse) i kupiti ih da se počastim :))

    ReplyDelete
  4. I da, dodaj i mene na FB, ja sam Ana Šurdilović. Samo kopiraj odavde, pošto imam š i ć :)

    ReplyDelete
  5. Devojke, nista lepse u zivotu nisam jela nego taj Bozanski kolachic, od jagode i maline je najlepsi!! uvek kad nam sef ode na put u Cirih donesa nama u kancelariji sve vrste, ali ja uvek se dokopam rozih! divota bozija. a Dobra drugarica mi zivi u Milanu , sad cu nju da ganjam da mi donese svaki put kad dodje

    ReplyDelete
  6. ajmo jedan konacno recept da iskopamo!!!!!!:)

    ReplyDelete
  7. Klik na link! :)
    http://cipelica-stiklica.blogspot.com/2010/11/prix-darts-award.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...