Monday, June 18, 2012

Putopis: Pariz, V dio

Peti dan. Ostavili smo sjeverni dio Pariza za kraj, za dan prije nego ćemo se vratiti kući. Uveliko smo se snalazili, kao da smo u ovom gradu proveli život. Ali je prvo negativno iznanađenje bilo kada smo izašli iz metro-a na najbližoj stanici od Sacre Coeur crkve, odakle je jedan od ljepših vidikovaca u gradu. Put do Bazilike u najmanju ruku izgleda kao šetnja kroz Harlem, a to ste svi vidjeli na filmovima. Mnogo švercera po ulici, svi nešto nude, svi nešto pokušavaju da vam prodaju. U ovom dijelu grada upozorenje da čuvate stvari vrijedi više nego u bilo kojem drugom dijelu Pariza :)

Sacré-Coeur Basilica

Međutim, pogled sa vidikovca ispred Sacre Coeur je neprocjenjiv. Opet masa turista, od Crkve idu dalje na Montmartre, koji je odmah u jednoj od sporednih ulica. I onda izađete u središte malog kvarta punog uličnih umjetnika. A na slikarskim platnima - Ajfelov toranj na sto i jedan način i u svim bojama koje možete da zamislite. Ali šta mi se jako svidjelo je da svaki od slikara ima svoj stil, i ni jedna slika u cijelom kvartu nije ni slična onoj drugoj. Na Montmartre-u

Kiša nas je prekinula tek toliko da sjednemo u jedan od kafea i popijemo espresso. I onda dalje. Ulicom Clichy do Moulin Rouge-a. Ponavljam, cijeli taj dio grada nije nimalo primamljiv. Mnoštvo noćnih barova, i rijetko po nekog shopa suvenira. 

Moulin Rouge

A onda smo jedva dočekali da se vratimo u centar. Ne znam po koji put...Ostavili smo nešto jako lijepo za kraj - penjanje na Eiffel. A tek odozgo se vidi koliki je ustvari Pariz, i koliko je lijep. Kao da to nisam shvatila već prvi dan... :) 

Pogled na  École Militaire sa Eiffel-a

 
 Pogled na Palais De Chaillot sa Eiffel-a

I još mnogo toga nisam spomenula. Ulicu Avenue Montaigne, u kojoj sam po prvi put vidjela pravi pravcati Chanel izlog :) I izloge svih drugih velikih modnih imena s kojima se igram toliko dugo na Polyvore-u :) A onda i Rue Royal, još grandiozniju, sa još puno fensi šmensi radnji. I bez obzira što je opet na kratko padala kiša, zaglavila sam neko vrijeme tu, između Place de la Concorde i Place de la Madeleine, i dugo upijala svaki detalj, da ne zaboravim...

 Chanel izlog u Avenue Montaigne

 Hotel Plaza Athénée

A idući dan smo krenuli nazad. Još jedan put RER-om, i aerodrom. A onda u visine, preko Beograda u Sarajevo. Vratiću se Parizu čim prije :)

Seine

Kraj :)

Da budete u toku cijelog putopisa, kliknite na ove linkove:

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...