Wednesday, September 19, 2012

Love Locks

'Drvo ljubavi' u Sarajevu

Nedavno je u Sarajevu pokrenuta akcija prikupljanja novca za djecu oboljelu od raka, i to na jako originalan i lijep način. U centru grada je postavljeno 'Drvo ljubavi' koje je dizajnirao student na Filozofskom fakultetu Kenan Zuković, a svi građani i posjetioci Sarajeva su mogli kupiti srcolike crvene katance i zaključati svoju ljubav. 20% ukupnih prihoda od prodaje katanaca je namijenjen udruženju 'Srce za djecu koja boluju od raka'. Kada se cijela akcija završi, drvo će ostati na atraktivnoj lokaciji u gradu, po uzoru na svjetske metropole u kojima su mostovi ukrašeni katancima ljubavi. 


Najstarija priča o 'ljubavnim katancima' potiče iz Prvog svjetskog rata, a veže se za Srbiju, tačnije za Vrnjačku Banju. Priča kaže da je u ovom mjestu bila daleko poznata ljubav između učiteljice Nade i srpskog oficira Relje. Prije nego je Relja otišao na ratište u Grčku, zakleli su se jedno drugom na vječnu ljubav. Sudbina je htjela da se Relja zaljubi u jednu Grkinju, i da se nikada ne vrati Nadi, koja je od prevelike tuge i umrla.
Djevojke iz Vrnjačke Banje, ne želeći istu sudbinu, na katance su pisale imena svojih ljubavi, i vezali ih za ogradu lokalnog mosta, u želji da sačuvaju svoju ljubav. Danas je taj most poznat pod imenom 'Most ljubavi'.

'Most ljubavi' u Vrnjačkoj Banji

Kažu da su se katanci na rimskom Ponte Milvio počeli kačiti od 2006. godine, nakon što je pisac Federico Moccia takav događaj opisao u svojoj knjizi 'Želim te', a po čemu je snimljen film u talijanskoj i španjolskoj verziji ( o tome je bilo riječi na mom blogu ). Kako su prolaznici stavljali katance i na banderu na mostu, ona se nakon godinu dana srušila od težine. To nije predstavljalo smetnju za zaljubljene, koji su nastavljali dolaziti na most i 'zaključavati' svoju ljubav u Rimu :)

 'Ponte Milvio' in Rome, Italy

Slijedi Paris sa svoja dva mosta sa katancima ljubavi, a o njima sam pisala više ovdje i ovdje. Ispravka - ne samo pisala, nego je jedan od ta dva mosta ( 'Pont des Arts' ) i onaj gdje sam ja zaključala svoju ljubav i bacila ključić u Seine-u :)

Da vas ne bih više gnjavila pričom, evo slikovnog prikaza nekih od najpoznatijih 'mostova ljubavi' širom Evrope, kao i varijanti sa 'ljubavnim drvećem'.

'Hohenzollern Bridge' in Cologne, Germany

'Iron Bridge' in Frankfurt, Germany

'Lock of Love' in Rotterdam, Netherlands

'Luzhkov Bridge' in Moscow, Russia

'Charles Bridge' in Prague, Czech Republic

'Ha'penny Bridge' in Dublin, Ireland





6 comments:

  1. Zakljucala svoju u ljubav u Sarajevu, sto zbog simbolike, sto zbog humanosti cijele ideje!

    ReplyDelete
  2. Odavno nisam citala ljepsi post!
    Big Like za ovako divnu ideju!

    <3

    ReplyDelete
  3. jako lepa akcija
    nisam imala prilike nista da zakljucavam :) ali svakako lepa ideja

    ReplyDelete
  4. Divna akcija u Sarajevu! A most sam videla u Vrnjackoj Banji, ali pricu ranije nisam cula...
    Vidim da su poceli i u NS-u na jednom od mostova da stavljaju katance :)

    ReplyDelete
  5. like it:)

    http://jusufovicminela.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...