Saturday, April 23, 2011

Street Fashion: Muzika i šeširići

Def. Coachella - muzički festival koji se svake godine održava u Californiji, Indio.
Def. Fedora - supertrendi šeširić :)

Kada spomenem godišnje trodnevno ludilo praćeno alternativnim rock-om, indie i elektronskom muzikom - Coachella festivalu, kako bi to moglo biti povezano sa fedora šeširima ? Boho i vintage stil su obilježje i jednog i drugog!
Lepršave tkanine, cvijetne haljine, jeans hot pants, čipka, šeširi, ravne sandale i maxi suknje - ima li boljeg stila za festival koji je najvjernija kopija Woodstock-a, i u kojem svake godine uživa preko 250,000 posjetilaca. 
Što se tiče fedora šeširića, ja sam ih 'otkrila' prije dvije ili tri sezone, kao rijetki model šešira koji mi odgovara i savršen je za ljetne i proljećne dane. Međutim, sam njihov nastanak se veže čak za 19. stoljeće, a dobio je ime po predstavi Victorien-a Sardou-a iz Francuske, tj. njenoj glavnoj ulozi - princezi po imenu Fedora Romazova
U to vrijeme nosile su ih samo dame iz visokog društva, da bi u 20. stoljeću postali obilježje muške mode, što je kulminiralo 1920. i 1930. godine, kada su ih najčešće povezivali sa gangsterima.
Posljednjih godina su se vratili u svom punom sjaju i prilagođeni su modi na ulicama, i upravo casual, boho i vintage stilu koji sam spominjala.
Pogledajte veliki come back fedora šešira na ovogodišnjem Coachella festivalu, uključujući i Diane Kruger koja ih nosi u gotovo svakoj casual varijanti:Slavni vole fedora šeširiće u svim prilikama: 

 Victoria Beckham

 Paris Hilton

 P. Diddy

 Mary-Kate Olsen

  Reese Witherspoon

 Johnny Depp

 Justin Timberlake

I za kraj, nekoliko primjera po mom izboru kako osvježiti proljećni i ljetni look fedora šeširićima:
Lost

Lost by Minni featuring ankle leggings


P.S. Vedrana, hvala puno za inspiraciju! :)

5 comments:

  1. volim ih,pa znaš i sama da ih stavljam u svaki set:))Danas sam probala jedan srebrnkasto sivi i razmišljam o njemu celo veče,mislim da će ipak završiti na mojoj glavi!!

    ReplyDelete
  2. meni nikad dosta šeširića ali ih ne nosim nešto često koliko bih htijela..hvala što si me podsjetila ovim postom da ih iskopam sve sad :)

    ReplyDelete
  3. nema da čemu draga moja..fedora šeširići zaista zaslužuju priču o njima samima..a ti si nas sve lijepo osvježila i podsjetila ovim postom..ljubac!!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...