Saturday, December 24, 2011

Preporuka: 'Posljednje pismo tvog ljubavnika', Jojo Moyes


Dok u potrazi za pričom pregledava arhiv novina za koje radi, novinarka Ellie ne očekuje da će pronaći išta zanimljivo. Umjesto priče, pronalazi pismo iz 1960. u kojem neki muškarac moli svoju ljubavnicu da napusti supruga – i Ellie biva uvučena u ljubavni odnos iz prošlosti.

Godine 1960. Jennifer se budi u bolnici nakon prometne nesreće. Ničega se ne sjeća – ni supruga, ni prijateljā, ni ko je bila. A zatim, kada se vrati kući, otkriva skriveno pismo i počinje se prisjećati ljubavnika zbog kojega je bila spremna sve staviti na kocku... Ellieina i Jenniferina priča o strasti, preljubi i gubitku međusobno se isprepleću u ovom romanu iznimnoga emocionalnog naboja čija je radnja podvučena (isprekidana) posljednjim pismima.

Autorka Jojo Mojes studirala je na Royal Holloway and Bedford New Collegeu, zatim je dobila stipendiju za postdiplomski studij novinarstva na City Universityju. Pridružila se Independentu kao novinarka u rubrici za vijesti, a 1998. postala je pomoćnica urednika vijesti i na tom je mjestu ostala do januara 2000. kada se ponovo posvetila pisanju kao dopisnica rubrike za umjetnost i medije. Godine 2011. Jojo Moyes primila je za svoj roman 'Posljednje pismo tvojg ljubavnika' uglednu nagradu Romantic Novelists' Association (RNA) za najbolji romantični roman godine. 
Do sada je objavila osam romana i svi su odmah nakon objavljivanja dospjeli na vrhove ljestvica najprodavanijih naslova.  
Jojo Moyes danas živi nedaleko od Saffron Waldena sa suprugom, novinarom Charlesom Arthurom, i njihovo troje djece.

6 comments:

  1. u pravom trenutku,taman štivo za praznike:))Mada sam ja trenutno raspoložena za film,sinoć sam skinula new years eve!Ljubim te draga moja,nedostaje mi ono naše druženje tamo:))

    ReplyDelete
  2. Treba mi neka laganija knjiga za opuštanje pred ispitni rok, hvala na preporuci :)

    ReplyDelete
  3. Zvuci zanimljivo! Ne znam samo da li je neko izdaje i kod nas...

    ReplyDelete
  4. zanimljivo.. hvala na preporuci, ako je negde vidim, uzecu :)

    ReplyDelete
  5. Lijepa razbibriga za skratit zimske dane! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...