Tuesday, November 1, 2011

Putopis: Istanbul ( II dio )


Nastavljamo Marijaninu priču o Istanbulu. Drugi dio :)

Hipodrom
... Odmah pored Plave Džamije nalazi se i Hipodrom ili ono što je od njega ostalo.

Nekada  raskošni hipodrom čiju je izgradnju započeo rimski imperator Septimus Severus 203., a završio je Konstantin Veliki 330.godine, uništen je u 4. Krstaškom ratu, pa su od brojnih spomenika samo ostali Egipatski obelisk koji potiče iz 15. veka p.n.e., zidani kameni stub koji potilče iz 10. veka i nemačka ili  Kayzer Wilhem česma  izgrađena 1898.god.  kao poklon povodom saveza između Kajzera Vilhelma II i sultana Abdulhamita.



 Aja Sofija, pogled spolja

Aja Sofija
Među zdanjima koja zadivljuju na Sultanahmet trgu je meni je najimpresivnija bila Aja Sofija.  



Aja Sofija je remek-delo vizantijske umetnosti. Korišćena je kao crkva 916. godina od dana kada je izgrađena (537.), sve do dana kada je Carigrad osvojen - 29. maja 1453. Od tada pa sve do 1934. godine, koristila je Muslimanima kao džamija. Nakon velike restauracije, koju je naredio Kemal Ataturk, građevina je otvorena za turiste u februaru 1935. treći je najposećeniji muzej Republike Turske. Ime Aja Sofija ( Hagia Sophia) znači Sveta (božanska) mudrost

 Aja Sofija, unutrašnjost



Osim svoje impresivne spoljašnjosti i unutrašnjost Aja Sofije ostavlja bez daha.    

Mermer korišćen za unutrašnju dekoraciju crkve je donet iz svih mediteranskih zemalja, a važno je istaći da su stubovi doneti sa Artemidinog hrama iz Efesa.


Jedan od mozaika u Aja Sofiji

Nakon pada Carigrada 1453. godine sultan Mehmed Osvajač naredio je da se crkva pretvori u džamiju. Uklonjena su zvona, oltar, 15m veliki srebrni ikonostas, a ikone su pokrivene malterom koji je naknadno iscrtan muralima u duhu Islama. Tokom trajanja Otomanske imperije crkva je rekonstruisana i dodata su četiri minareta, i postavljen je mihrab koji određuje smer prema najvećem islamskom svetilištu – Ćabi, odnosno Meki u Saudijskoj Arabiji.   Također su postavljene i  okrugle ploče na kojima su ispisana imena poznatih ličnosti Islama sa Arapskim pismom. 
Tako su se u Aja Sofiji sudarile dve velike civilizacije: hrišćanska i islamska.

Osnivač moderne turske republike Mustafa Kemal Ataturk, našao je kompromisno rešenje: Aja Sofiju je početkom 1935. godine pretvorio u muzej. Unutrašnjost objekta je delom restaurirana i vraćen joj je izgled iz perioda dok je bila crkva sa mnoštvom figura svetaca, ikona i mozaika.

Bazilika Cisterna

Cisterna Bazilika
Odmah pored Aja Sofije se nalazi  Cisterna Bazilika.
Bazilika Cisterna je bila najveći pokriveni rezervoar u gradu. Izgrađena je 532. godine na mestu gde je bila velika bazilika. Pod zemljom obuhvata 9.800 m2, a kapacitet joj je 100.000 tona vode. Voda je u ovu cisternu dolazila putem vodovoda koji je povezivao izvor kod Beogradske šume sa bazilikom, dug 19 km. Šetajući između 12 kolona sa po 28 stubova imaćete osećaj da se nalazite u potopljenoj antičkoj palati zaboravljenoj u vremenu. Mnogi jonski i korintski stubovi su doneti sa mesta gde su se nalazili porušeni antički hramovi. Među njima se naročito ističe stub sa glavom Meduze koja je okrenuta naopako da bi se negirala njena mitska moć . Igra svetlosti i senki i  klasična muzika doprinose mističnoj atmosferi koja vlada u unutrašnjosti cisterne.

Kažu da se danas u njoj održavaju koncerti zbog akustike i verujem da je to nezaboravno iskustvo.

 Meduza

 Voda u Cisterni

U trećem dijelu vas čeka priča o Topkapi palati, Kapali čaršiji, i Arheološkom muzeju Istanbula. Budite strpljivi :)

6 comments:

  1. obozavam Istanbul i planiram ponovo da idem cim naidje dobra prilika!

    ReplyDelete
  2. ahhh jednog dana i ja cu svratit! :)

    fashionableroad.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Evo danas je tacno mesec dana od kad sam se vratila iz Istanbula. Kako vreme leti to je strasno. Sad bi se vratila tamo da mogu!!!! kakav divan grad!!!

    ReplyDelete
  4. Ja jedva čekam treći deo sada, ovo mi je fenomenalno, poučno i zanimljivo :)

    ReplyDelete
  5. Tvoj i moj blog bi se vrlo dobro druzili :) Postoji sajt www.putovanja.info gde mozes pisati svoje putopise, uvestvovati na forumu i slati Foto ture :) Ja sam tamo chokoplazmica .. Mislim da ce ti se dopasti :)

    Pozz

    njushak.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Ti mene otkrila, a i ja tebe :) U Istanbulu sam ostavila srce.. divan grad, divni ljudi, i ne kazem to jer mi je prijateljica Turkinja... mnogo lep putopis. Sve pohvale!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...