Monday, October 24, 2011

Putopis: Istanbul ( I dio )

Znate da sam vas i ranije vodila na put oko svijeta, tu i tamo. Međutim, ovo što ćete sada da vidite i pročitate je čista ekskluziva. Zašto? Jer sam moju dragu prijateljicu Marijanu iz Kragujevca zamolila da mi prepriča svoje putovanje u Istanbul i počasti mene i vas sličicama koje je sama uslikala. Na moju i vašu sreću, Mare je bila raspoložena da s nama podijeli jako puno informacija o ovom divnom gradu. Svima će nam biti od koristi, naročito meni, jer uskoro se i ja mislim uputiti u Istanbul. Dakle, dio prvi, krećemo :)Istanbul - kolevka civilizacije


Večni grad - Novi Rim, Konstantinopolj i Carigrad na kulturnoj baštini staroj preko 2000 godina pruža vam neverovatnu priliku da upoznate najveća dostignuća najvećih civilizacija: helenske, rimske, vizantijsko-hrišćanske i otomanske.
"Grad gradova" - na dva kontinenta, spoj Evrope i Azije na Bosforskom moreuzu koji još uvek nadgleda Đenovljanska kula Galata, Unkapani mostom povezana sa desnom obalom Zlatnog roga. Rimski Aquadukt i Justinijanova Cisterna, sa Aja Sofijom i hipodromom pričaju nam o najdugovečnijoj Imperiji, grčkog jezika, rimskog prava i hrišćanske religije. Smešten između Evrope i Azije na Bosforskom moreuzu, najveće geostrateške važnosti, njegova odbrana simbol je večite težnje za velikim osvajanjima, zato je i bio poprište najvećih bitaka u istoriji čovečanstva.Detalji iz grada

Iako nema status glavnog grada Turske, Istanbul je centar ove zemlje u kulturno-istorijskom i ekonomskom smislu. Turističke atrakcije su na svakom koraku. Među njima su najpoznatije i najreprezentativnije grandiozne džamije. Čitav grad predstavlja veliki muzej vizantijske, grčke, rimske, otomanske i moderne turske kulture. U malo manjem broju, ali takođe u istom reprezentativnom svetlu, ima puno crkava i sinagoga. Brojni lepi trgovi i pijace pružaju pravo autentično tursko iskustvo. Pored različitih kultura u gradu se mešaju tradicionalni i moderni detalji, bogati delovi grada i siromašni kvartovi. 


Zbog svog položaja i bogate kulturno-istorijske tradicije privlači turiste iz celog sveta ,a njih je zaista mnogo. Fotoaparati škljocaju na svakom koraku,a ima i toliko toga za slikanje, što bih ja kroz šalu rekla 'Jako fotogeničan grad'.
Mislim da je i mesec dana malo za ovaj grad i za sve ono što on nudi, ali mi smo nekako upakovali u 5 dana dosta toga.


Početak obilaska

Po dolasku i smeštaju u hotel  imali smo  Info City tour sa lokalnim vodičem Ramom, rodom iz Sjenice koji nas je proveo kroz stari  evropski deo grada i uz razne priče o istoriji i zanimljive anegdote dao nam je i  savete kako da se snađemo oko transporta u gradu. Vrlo je  lako snaći se, jer sve je tako lepo obeleženo,a tramvajem i metroom se stiže do željene destinacije  za kratko vreme. Žeton košta 2 lire *( 1euro-2,5 lire)  i nije bitno dokle idete, cena je ista.


 Detalji iz šetnje

Na svakom koraku pažnju privlači arhitektura, među prelepim i dobro očuvanim starim građevinama dominiraju džamije sa minretima koji se kao čempresi izdižu iznad kupola i  prosto one možeš da odoliš a da ih ne slikaš.
Maratonska šetnja po brdovitom starom delu grada je bila naporna, ali veoma zanimljiva. Na svakom koraku ima toliko toga da se vidi, da nema vremena da se razmilšja o umoru.


Dugi dan nam je bio jako zanimljiv. Posetili smo Plavu Džamiju, Hipodrom, Aja Sofiju, Cisternu i Topkapi palatu.Sultan Ahmet, Trg i Plava džamija

Definitivno najpopularnije i istorijski najkoncentrovanije mesto u Istanbulu je Sultanahmet. Ovo je najstariji deo grada, proglašen od strane UNECSO-a za Svetsko nasleđe. Nalazi se na poluostrvu Eminonu koje leži na raskršću Zlatnog roga, Bosfora i Mramornog mora. Pored vrlo važnih i poznatih zdanja, ovaj deo grada sadrži prelepe ulice koje ukrašavaju drvene kuće, kafei sa malim baštama skrivenim u gradskom zelenilu i mnoštvo radnjica sa suvenirima. Na Trgu Sultan Ahameta jos iz daljine izdižu se dve divovske građevine: Aja Sofija  i Plava Džamija.


 Trg Sultan Ahmet

Sultanahmet džamija ili Plava džamija  sagrađena je u doba vladavine sultana Ahmeta (1603. g. – 1617. g.) kao islamski odgovor na Aju Sofiju, a ostala je simbol i središte verskog života. Smatra se za jedno od najvećih remekdela islamske arhitekture.
To je jedina džamija u Turskoj koja ima 6 minareta. U vreme kada je džamija izgrađena razbuktala se kontraverza o njenih šest minareta, koliko je imala samo Haram džamija u Meki. Smatra se da je broj minareta proizišao iz nesporazuma izmešu arhitekte i Mehmet Age, koji je tražio zlatne = altin minarete, a dobio šest = alti minareta. Sultan je svog arhitektu poslao u Meku da na najsvetiojoj od svih džamija izgradi i sedmi minaret,jer nijedna džamija nije smela da ima više minareta od nje.


 Plava džamija

Ulaz u Plavu Džamiju je besplatan, samo morate izuti obuću  zbog tradicije i islamske vere. Veličinu Plave Džamije osetićete tek ako zakoračite u njenu unutrašnjost.
Ime Plava Džamija dobila je po dominantnoj plavoj boji pločica kojima je unutrašnjost dekorisana. Zidove su stihovima iz Kur'ana ukrasili najbolji kaligrafi 17. veka, a više od 250 obojenih prozora koji propuštaju dnevno svjetlo pružaju veličanstveni osećaj. Najvažniji element u unutrašnjosti je mihrab koji je napravljen od najkvalitetnijeg mermera , a takođe sadrži i komad svetog crnog kamena iz džamije u Meki.
Od preko  2.200 džamija u Istanbulu najveća je džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog, a najlepša je Plava, koja je sve do 19. veka bila polazna tačka za hodočasnike u sveti grad Meku... Detalji iz unutrašnjosti Plave džamije

U drugom dijelu slijedi priča o Hipodromu, Aja Sofiji i Baziliki Cisterna.

6 comments:

 1. MaM u ulozi vodiča:))odličan ste spoj.Njenim fotografijama sam oduševljena a i Istambulom još odavno!

  ReplyDelete
 2. Stvarno je lep post, prelepe slike, ja jedva čekam drugi deo :)

  ReplyDelete
 3. Super izgleda :)nije sto sam ja pisala :))
  Svima preporucujem posetu Istanbulu,divan grad!!!!!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...